Så mycket tjänar du på att installera solpaneler i ditt hus
Men kanske det viktigaste så sparar man på miljön. Man sparar på planeten jorden för kommande generationer och för varje dag ser vi alla behovet av en långsiktigt hållbar livsstil och investeringar. Man tjänar så klart också pengar på solel, dels genom att kunna använda el direkt när solen lyser på ditt tak, men också genom försäljning av överskotts el som skickas ut på elnätet och att lagra producerad el i sitt egna batteri. På så sätt blir man självförsörjande när inte solen lyser.
Här på denna länk kan ni se hur mycket energi solcellerna kommer att producera där ni vill installera dom. Solenergi GIS
Så fungerar programmet: Zomma / klicka och välj er plats på kartan. Ni ska få en markör på kartan klicka sen på knappen visualize results. Då får ni fram ett stapeldiagram per månad hur många kWh per installerad kW solpanel ni kommer få ut i energi. Exempel diagrammet visar en årlig produktion på 983 kWh om ni då har en anläggning på 10 kW (ca 25st solpaneler i standard storlek ca 400 Watt per panel) så kommer ni producera en årlig produktion av 9830 kWh med er solcells anläggning.
Återbetalningstid
Återbetalningstiden för investeringskostnaden av solceller varierar beroende på anläggningens storlek, väderstreck, elpris nivåer mm men med en rimlig kalkyl är den mellan 7-9 år med höga elpriser och 9-13 år med lägre elpriser.
Vid extrem låga elpriser blir även förtjänsten på såld el från din anläggning lägre, vilket också förskjuter återbetalningstiden för investeringen. Omvänt gäller att vid höga elpriser, då blir din förtjänst också högre. Vid extremt höga elpriser för såld eld skulle återbetalningstiden sjunka ytterligare ner till 5 år eller till och med lägre.
Här i ligger en spänning i att vara både konsument och producent på samma gång.
Du vill ha låga elpriser när du måste köpa el och inte själv producerar el, till exempel kvällstid. Men du vill ha höga elpriser när solen ligger på dagtid, får då är din förtjänst som bäst.
Över tid, även när elpriser går upp och ner, är solceller en god investering som betalar av sig på relativt få år vägt mot den långa livslängden en solcellsanläggning har.
Grönt Bidrag
Staten erbjuder dig som privatperson grönt bidrag när man installerar solceller och blir mikroproducent. Kravet är att man är ansluten till svenska elnätet, betalat in skatt och har ett svenskt personnummer. Maxtaket för bidraget är 50 000 kr/person, upp till
100 000 kr i ett hushåll.
Skattereduktionen som staten ger till mikroproducenter av solel ligger på 60 öre per kWh. Vi på 24Solkraft hjälper med allt som rör bidrag och hanterar denna process och ger dig ett färdigt slutpris för installationen där avdrag är inkluderade. Vi söker de bidrag som ska sökas och gör de registreringar som behöver göras.
På vis skapas en nyckelfärdig solcellsanläggning till ett konkurrenskraftigt pris som år efter år fortsätter att producera el.
Om du har frågor runt grönt bidrag för solceller rekommenderar vi ett besök på Skatteverkets hemsida där det har samlad information i ämnet.